Uncategorized

Perzisch Nieuwjaar

Good thoughts, good words, good deeds

Evenwicht

Met deze sokken ga je dit voorjaar – voor Perzen het ‘nieuwjaar’ – zeker niet in als een held op sokken. Met zijn Persian socks wil de uit Iran afkomstige modeontwerper Magshoudi iedereen een nieuw begin wensen waarbij je stevig op beide benen staat, ondanks alles om ons heen wat ons uit evenwicht kan brengen, om je hart te kunnen openen en meer liefde aan elkaar te kunnen geven. 

Universele waarden

De sokken zijn onderdeel van Maghsoudi’s Persian comfort collectie, bestaande uit o.a.: hoodies, polo’s, sweatpants. Bekijk de collectie hier. De symbolen die verwerkt zijn in Maghsoudi’s Persian logo staan o.a. voor universele waarden die diepgeworteld zijn in de Perzische cultuur, zoals good thoughts, good words, good deeds. “Ik wil dit verhaal wereldwijd delen, juist nu”.

Overwinning

De sympathieke designer woont sinds zijn twaalfde jaar vanwege de oorlog in Iran samen met zijn broer, zus en ouders in Nederland. Hij werd in 2020 op 38-jarige leeftijd geridderd voor zijn inmiddels 24 couture collecties en zijn werk met kinderen en jongeren, waarin hij mee wil geven dat je kunt worden wat je wil, als je erin geloofd en hard werkt. 

Perzisch nieuwjaar 

Noroez [benaming voor Perzisch nieuwjaar] staat voor overwinning op de winter en net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa voor een nieuw begin. Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan en India. Het betekent letterlijk terugkeer van de zon en licht. Noroez is meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

In huis

Wat kan niet ontbreken tijdens het Perzisch Nieuwjaar? Zeven voorwerpen die met de Perzische letter Sin beginnen. De voorwerpen zijn:

  1. sebzeh – tarwe, gerst of linzenspruiten , groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte
  2. semenu – een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed
  3. sinjed – het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde
  4. sir – knoflook  – staat voor genezing
  5. sib – appels – staat voor schoonheid en gezondheid
  6. sumak – sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst
  7. sirke – azijn  – staat voor leeftijd en geduld

Op de tafel zijn nog meer symbolische zaken te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal), een goudvis in een kom als symbool van het leven. Ook staat er een spiegel, als symbool (die het licht – dat als heilig wordt beschouwd – reflecteert en vermenigvuldigt), met aan weerszijden een brandende kaars voor ieder kind in de familie. De kaarsen staan voor geluk.