Biography

‘’De jonge ontwerper is uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende 
jonge designers van dit moment’’ * West-Friesland.*

‘’Veelbelovend mode ontwerper’’ * Miljonair (blad)* 

‘’Sepehr is een echte vakman! Zijn liefde voor mode straalt van zijn 
gezicht af, wij wensen hem dan ook heel veel succes en dat zijn droom 
niet alleen een droom zal blijven !’’ * Fashion Bloggers* 

“ Sepehr weet menig modeliefhebber ieder seizoen te verrassen met 
sprookjesachtige creaties met een bijzondere artistieke waarde “ Fashion nieuws* 

‘’Ik vond het een exclusieve spectaculaire beleving opzich’’ *inspirationFM* 

‘’Nederland heeft weer er een topontwerper bij waarvan we zeker veel 
gaan horen !’’ * women online* 

“Bijzondere stijl, afwisselende vormen en textuur met een eenheid vol energie.’’ * styleguide.nl* 

Fairytale-like Atmosphere’’ * fesjon.com* 

‘’Een van de aangename verrassingen van AIFW, een show die me ontzettend aansprak’’ * styleguide.nl* 

‘’Als ik een vrouw was, wist ik het wel. Dan ging ik niet zó gekleed, maar à la Maghsoudi” * Onno Van Veldhuizen, burgemeester van de gemeente  Hoorn* 


“This young designer has developed into one of the most spectacular young designers of today” West Friesland newspaper

“Very promising fashion designer” Miljonair magazine

“Sepehr is a master craftsman! His love for fashion beams from his face, so we wish him a lot of success to make his dream come true!” Fashion Bloggers

“Every season Sepehr succeeds in surprising all fashion lovers with his fairylike creations with a special artistic value” Fashion News

“I found it an exclusive spectacular experience in itself” inspiration FM

“The Netherlands has another top designer whom we  will certainly hear a lot more of!” Women online

“Special style, varied forms and textures forming an energetic unity.” styleguide.nl

“Fairytale-like Atmosphere’’ Fesjon.com

“One of the pleasing surprises of AIFW,  a show that appealed immensely to me.” Styleguide.nl

“If I were a woman, I would know for sure that I would dress in the Maghsoudi style” Onno van Veldhuizen, Mayor of Hoorn

Hoe het begon
Mode is Sepehr met de paplepel ingegoten. Zijn tante en ooms waren werkzaam in het vak en zijn vader had een eigen kledinglijn. Zijn jeugd bracht hij deels door in het atelier. Als 12-jarige jongen verhuist hij van Iran naar Nederland en komt hij met zijn ouders terecht in Hoorn. Zijn passie voor architectuur, die hoog staat aangeschreven in zijn geboorteland, doet hem besluiten om na de middelbare school een mbo-opleiding Architectuur te gaan volgen. Al snel volgt een interesse voor mode, schilderen en kunst, waarin hij cursussen volgt om zich breder te oriënteren. “Architectuur was een beetje te saai voor me en halverwege de opleiding kwam ik erachter dat ik mode toch wel erg leuk vond.”
Na zijn mbo diploma te hebben behaald, schrijft hij zich in bij het AMFI. Om bij het AMFI binnen te komen, moet elke aspirant student vier zelfgemaakte kledingstukken presenteren. “Mijn stukken waren heel ‘shiny’, vol glitter en glamour. Een soort art pieces. Het gesprek ging ook erg goed. Ze merkten mijn enthousiasme op. Ik had me van tevoren ook verdiept in stoffen en achtergronden van kunstenaars. Dat konden ze enorm waarderen. Ik was toentertijd aan het werk bij een architectenbureau toen ik te horen kreeg dat ik was toegelaten. Ik was superblij.”

AMFI
Het eerste schooljaar leert Sepehr naaien. Daarin komen alle basisstappen aan bod. “Ik had voorheen altijd kleding met de hand gemaakt, dus dat was wel wennen. Er waren ook studenten die al een soortgelijke mbo opleiding gevolgd hadden, waardoor zij allang konden naaien, maar ik houd wel van concurrentie.” Al vanaf het eerste jaar was Sepehr, door zijn creaties, één van de uitblinkers. De zes beste designers van het AMFI, waaronder Sepehr, waren geselecteerd om hun kunstzinnige designs tentoon te stellen in een galerie in Amsterdam. Ook werd hij gevraagd om voor 14 BN-ers, waaronder Tanja Jess, Marlous Dirks en Christina van der Horst, creaties te maken voor een grote show.

Stage
In het tweede jaar loopt Sepehr stage bij de Talpa serie ‘Lotte’, als stylist, en bij Alexander van Slobbe als designer. Bij deze Nederlandse ontwerper, die bekend staat om zijn minimalistische ontwerpen, komt hij terecht in het hoge segment in de mode, de luxe kant. Sepehr houdt zich daar onder andere bezig met patroonontwikkeling, de styling van de showroom en hij krijgt inzicht in de manier waarop het opbouwen van een collectie in zijn werk gaat.

Stage bij Jeroen van Tuyl
Voor zijn derde stage komt de Hoornaar terecht bij Jeroen van Tuyl. “Ik ben toen een half jaar in Rotterdam gaan wonen. Ik wilde niet de uren draaien die de andere stagiaires maakten, maar meemaken wat hij meemaakte. Tijdens de voorbereidingen van de shows resulteerde dit in werkdagen van zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts. In de week voor de catwalk show sliep ik helemaal niet. Ik viel gewoon in slaap achter de naaimachine.” Bij Van Tuyl krijgt Sepehr de kans om daadwerkelijk mee te werken aan de collectie. “Het was de mooiste stage ooit. Ik heb geholpen met ontwerpen en proefmodellen maken en ik heb ontzettend veel geleerd. Ik heb veel respect voor Van Tuyl. Hij ontwikkelt de gehele showcollectie zelf in zijn studio.”

Grote beslissing
Sepehr besluit om zich voor zijn eigen lijn niet op alles tegelijk te richten. “Als mensen alles tegelijk willen doen, wordt het daar niet beter op. Daarom heb ik er eerst voor gekozen om me te richten op jassen,
 omdat ik daar veel complimenten over kreeg.” Het maken van kostuum-achtige kleding ligt Sepehr wel. Ook zijn docenten aan het AMFI adviseerden hem om die richting op te gaan. “Ik hou van kostuum, maar ik maak het wel modern. Ik wil kleding maken die vooruitstrevend is, niet gebaseerd op mode van vroeger.”

Eigen lijn
Na zijn stage bij Van Tuyl werkt Sepehr aan een eigen collectie en volgt hij specialisatie op school om zich te kunnen verdiepen in bepaalde naaitechnieken. Vervolgens besluit hij om een half jaar in Parijs te gaan wonen. Na verschillende uitnodigingen om op sollicitatiegesprek te komen, gaat Sepehr met zijn portfolio op zak langs bij de grote modehuizen. “Ik ben onder andere bij Dior en Chanel geweest. Je laat je portfolio zien en vervolgens word je gebeld of je in aanmerking komt voor een stageplaats. Bij Dior sprak ik met twee hoofdstylistes van John Galliano, voorman van het wereldwijd bekende merk. Ze vonden de bijzondere locaties die ik koos voor mijn fotoshoots erg leuk en waren enthousiast.” Na twee weken komt het telefoontje dat Sepehr bovenaan de lijst staat en stage mag komen lopen in september 2010 na zijn afstuderen. Uiteindelijk besluit hij niet in te gaan op het aanbod. “Ik was al een beetje begonnen met mijn eigen lijn in Nederland en daarnaast is het wonen in Parijs enorm duur en de stage onbetaald.” In 2010 hangen Sepehrs jassen wel in Parijs. “Ik liep vlakbij het Louvre een boetiek in Laurence Bossion en ik raakte aan de praat met de eigenares. Ik liet haar mijn werk zien en ze was erg enthousiast.” Inmiddels worden deze daar niet meer verkocht.

Doorzetter
Tijdens de opleiding werken de studenten zeven dagen, soms dag en nacht, om bij de 20 afstudeerders te behoren, want van 600 studenten zullen uiteindelijk alleen de beste over blijven. “Je moet er veel dingen voor opgeven, maar omdat mode mijn zuurstof is heb ik er alles voor over.” Inspiratie haalt Sepehr overal vandaan. “Ik kan geïnspireerd raken van de manier waarop een stof valt, maar ook door op straat goed om me heen te kijken. Ik ben dol op de herfst door de kleuren van de bomen en bladeren. Één van de ontwerpers die Sepehr inspireren, is Hussein Chalayan.

Sepehr trots op…
Hij heeft onder andere ontworpen voor  top DJ Armin van Buuren. Daarnaast heeft hij al een aantal shows gehad op de Amsterdam International Fashion Week. Eén van de hoogtepunten van AIFW was zijn Spring/Summer collectie in 2010, waarbij topmodellen Kim Feenstra, Rosalinde Kikstra, Sylvia Geersen, Manuela Loth en vele anderen bij de vijver van de Gashouder zijn creaties showen met begeleiding van een live opera zangeres. Deze collectie genaamd ‘Adolescere’ werd beschreven als sprookjesachtig en de aangename verrassing van AIFW. De show werd afgesloten door Berber Esha Janssen en Lotte Prijs met hun nieuwste single, die ook zelf in de show liepen.

Bekendheid
In 2010 was Sepehr ook te zien in het programma ‘Project Catwalk’ op RTL 5. Door dit programma kreeg hij meer naamsbekendheid in Nederland. Hij werd vooral gezien als de smaakmaker van het programma: de dandy met de grote glimlach. Inmiddels heeft Sepehr niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd naam gemaakt. Het jaar 2011 zag Sepehr als ‘the year to shine’. Tot tweemaal toe behaalde hij in korte tijd de Edgar Vos Couture Prijs en als stylist werkte Sepehr mee aan artikelen die in de tijdschriften ELLE en Esquire verschenen.

Amsterdam Fashion Week
In 2011 opende hij de Amsterdam Fashion Week met zijn eigen show ‘Intense Existence’ in Kasteel de Hooge Vuursche. Dit was een mega spektakel waar veel media aandacht voor was. Sepehrs werelddoorbraak kwam begin april 2011 op MTV. In het programma ‘My Super Sweet Sixteen Worldclass’ ontwierp hij voor de jarige Medy en haar vriendinnen de partydresses. Dit werd uitgezonden in 49 landen met 150 miljoen kijkers.

2012, een jaar vol verrassingen
2012 is een druk jaar geweest voor Sepehr en begon meteen goed met de show tijdens Amsterdam Fashion Week. Sepehr toonde daar zijn collectie ‘Running Through Walls’. “Ik had een zware tijd en wilde hier snel doorheen komen. Ik had dit verwerkt in mijn ijzersterke collectie. De betekenis van de collectie is dat zelfs als alles tegen zit, je door moet gaan en zelfs de muren je niet tegen kunnen houden. Je bent een warrior!” Dat is wat de collectie uitstraalt. Zijn sprookjesachtige creaties werden enthousiast ontvangen.

Nog meer publicatie
In datzelfde jaar heeft Sepehr de designs ontworpen en gestyled voor meerdere videoclips van artiesten als Sting, Ferry Corsten, Betsie Larking en Sharon Doorson. Ook heeft hij Eva Simons gestyled voor de cover van haar nieuwe CD. “Onwijs gaaf om in een jaar tijd zoveel artiesten te mogen stylen. Het hoogtepunt was de CD cover van Eva Simons.” Het is een jaar met veel publicaties geweest, in magazines als Vogue Italy, Uptempo Magazine, NYC Magazine, Style Vision, Blü Magazine en Press The Fashion Magazine. “Super, mijn eerste Franse cover van het tijdschrift Luxurious.” Sepehr heeft met trots zijn nieuwe collectie geshowd bij ‘Koffietijd’ en bij ‘De Halve Maan’ op Nederland 2. Ook heeft hij meegedaan aan de ART Fair in de Westergasfabriek waar zijn kunstwerken werden tentoongesteld naast allerlei kunst van over de hele wereld. Er is een grote expositie geweest in de Rabobank aan de Dam in Amsterdam. De show was een groot succes! De dag erna stonden er publicaties over in de Spits, het Noordhollands Dagblad en op meerdere websites en blogs.

Actief zoals altijd
In januari 2013 presenteert hij zijn nieuwste Autumn/Winter collectie tijdens de Amsterdam Fashion Week op de Damrak. Deze show kreeg de naam ‘Embrace Your Darkness’. Een gedachteloos advies van de onwetenden die totaal niet begrijpen waar ze mee te maken krijgen. Een modeontwerper die zijn publiek doorgrondt en terwijl hij het publiek doorziet, laat hij via zijn show weten hoe hij daarover denkt. Ook werd hij geïnterviewd voor het programma City News op RTL4 en doet hij natuurlijk mee aan het evenement ‘Hoorn Mode Stad’ dat plaatsvindt op 23 en 24 maart in Hoorn.

Sepehr is nog lang niet uitgekeken op de wereld van glamour and fashion. “The legendary period is starts now!” Zijn missie is de mens voorzien van mooie, draagbare design producten. Over tien jaar wil Sepehr wereldwijd sellingpoints hebben.

Sepehr schildert al jaren en ontwikkelt zijn talent momenteel nog steeds. Hij staat met zijn schilderijen op beurzen en zelfs op de grootste kunstbeurs in Nederland. De kunstwerken worden online verkocht en geïnteresseerden kunnen de kunstwerken ook komen bezichtigen in zijn atelier in Hoorn. De opbrengst van de schilderijen wordt geïnvesteerd in het creëren van  nieuwe collecties.

Internationaal in het vizier

Kort na de presentatie van zijn 11e collectie “Talking with silence” werd Sepehr genomineerd voor de Mercedes-Benz New York Fashion Week. Het rapport van de jury was zeer lovend:

”Sepehr Maghsoudi is an impressive designer and this Brand fits perfectly with our theme of Artistically inspired fashion designers from around the world. We checked his work on his website as you recommended http://sepehrmaghsoudi.com/ and are very impressed by his creative, innovative craftsmanship. We also investigated his work on his latest fashion shows, reviews in the press and on social media and are pleased. We are therefore delighted to be able to allow this brand to Mercedes Benz New York”.

Maar dat is nog niet alles: Sepehr ontving ook verheugend nieuws vanuit Vancouver:

” I am writing to you because our team, after having carefully studied your fabulous collections and great talent, decided to select you as a designer candidate for our next fall/winter season, which will be organized from March 16th to the 22nd 2015.

We really want to compliment you for your talent and creativity, that you express through the beautiful art of fashion design. Especially, I really like the way you are able to combine simplicity, elegance and research of fabric.”

International Designer Coordinator VANCOUVER FASHION WEEK

En zeer recent stuurde Los Angeles Fashion  Week bericht dat ze uitzien naar Sepehrs komst!

Zie Sepehrs CV voor recente updates: Curriculum Vitae Sepehr Maghsoudi

In the beginning
Fashion has been Sepehr’s birthright. His aunts and uncles were all working in fashion and his father had his own clothesline. He spent his childhood mostly within the atelier. As a 12-year-old he moves from Iran to The Netherlands and settles down in Hoorn. His passion for architecture, which is highly appreciated in his motherland, makes him decide to study architecture after he finished high school. Shortly after the interest in fashion, art and painting arises. He takes several courses to broaden his horizon and knowledge. “Architecture was a little bit too boring for me and during my study I found I started to like fashion… a lot.”

After graduating for his architecture degree he decides to continue studying and enrols for the Amsterdam Fashion Institute (AMFI). To be admitted to the AMFI every candidate needs to present four self-made garments. “My pieces were very ‘shiny’, filled with glitter and glamour, almost like a work of art. The interview also went very well, they acknowledged my enthusiasm. Before the interview I studied different kinds of fabric and backgrounds of artists. They appreciated my devotion. When I heard I was admitted to the AMFI I was working at an architecture company. I was enormously happy.”

Study at Amsterdam Fashion Institute
In the first year of his study at the AMFI he learned how to sew on the machine. During these classes all basic steps and techniques were discussed. “I used to sew my clothes by hand, so I had to get used to this. There were also some students who had taken a similar training before coming to the AMFI, so, unlike me, they already knew how to sew. But I don’t mind some competition.” Since the first year at the AMFI Sepehr was one of the stars because of his creations. The six best designers of the AMFI, of which Sepehr was one, were selected to show their artful designs at a gallery in Amsterdam. He was also asked to create clothes for 14 Dutch celebrities like Tanja Jess, Marlous Dirks en Christina van der Horst for a big show.

Internship
In the second year of his study Sepehr carries out an internship at the Talpa series “Lotte”, as a stylist, and another internship at Alexander van Slobbe as a designer. By working for this Dutch Designer, who is known for his minimalistic designs, he is introduced to the higher segment of fashion, the luxury part of fashion. During this internship he engages in pattern design, styling of the showroom and he is introduced to building up a collection.

Internship at Dutch designer Jeroen van Tuyl
The third internship he carried out at Jeroen van Tuyl. “I decided to live in Rotterdam for 6 months. I did not want to go to work as all the other interns but actually live the life he lived. During the preparation of the show this resulted in working days from 6 in the morning till 2 at night. The week before the show I did not sleep at all. I just fell asleep behind my sewing machine.” At Van Tuyl’s, Sepehr gets the chance to actually work on a collection. “It was the best internship ever. I helped designing samples and I learned so much. I have a lot of respect for Van Tuyl. He designs the entire collection by his own in his studio.”

Big decision
Sepehr decides to focus on a specific line instead of doing everything. “If people want to do everything it doesn’t make it better. That’s why I chose to focus on coats first, I got quite some compliments about them.
Making costume-like clothes is also one of Sepehr’s qualities. Even his teachers of the AMFI advise him to go into this direction. ‘I like costume, but I like to make it modern. I want to make clothes which are progressive, not something which is based on fashion from early days.”

Own collection
After his internship at Van Tuyl’s, Sepehr starts working on his own collection and takes courses to specialise in specific sewing techniques. Then he decides to live in Paris for half a year. After multiple invitations to job interviews Sepehr takes his portfolio with him and introduces himself to big fashion brands. “I, for example, went to Dior and Chanel. You show your portfolio and the next step is that they call you if you are eligible for the traineeship. At Dior I spoke to two headstylists of John Galiano, foreman of the world known brand. They liked the locations I chose for my photo-shoots a lot and were very enthusiastic. After two weeks Sepehr gets the phone call he is on top of the list and is allowed to start his traineeship in September 2010 after his graduation. In the end he decides not to accept the offer. “I already started my own collection in the Netherlands and besides living in Paris was very expensive and the traineeship unpaid.” Some of his coats are, unlike him, still in Paris. “I walked past the Louvre and past a boutique of Laurence Boisson and got into a conversation with the owner. I showed her my work and she was very enthusiastic. I sometimes go there to bring her some of my new coats.”

During the study the students work 7 days a week, sometimes day and night, to be one of the 20 graduating students, chosen out of 600! Of the 600 students only the best will stay until the end. “You have to give up a lot for it, but because fashion is oxygen for me, I would give anything for it.” Sepehr finds his inspiration everywhere. “I can be inspired by the way a fabric falls but also by looking around in the streets. I love the autumn because of the colours of the trees and leafs.” A designer who inspires Sepehr is Hussein Chalayan.

Sepehr is proud of…
Sepehr has designed clothes for queen Maxima and DJ Armin van Buuren. Next to that he also has had some shows on the Amsterdam International Fashion Week (AIFW). One of the highlights was the show on the AIFW where he showed his Spring/Summer collection in 2010. Top models like Kim Feenstra, Rosalinde Kikstra, Sylvia Geersen, Manuela Loth and many, many others at the pond of the ‘Gashouder’ stroll around in his creations accompanied by a live opera singer. This collection called “Adolescere’ was described as fairylike and a pleasant surprise at the AIFW. The show was closed by Berber Esha Janssen en Lotte Prijs with their newest single, they were also models in the show.

Publicity
In 2010 Sepehr was also to be seen in ‘Project Catwalk’ on Dutch television. By this show he raised more awareness in the Netherlands. He was mainly seen as the entertainer of the show: the ‘dandy with the big smile.’ At the moment Sepehr is not only known in the Netherlands, but also worldwide. The year 2011 was Sepehr’s ‘year to shine’, as he likes to call it. He won the Edgar Vos Couture Price two times in a short period of time and as a stylist he worked on articles, which were published in magazines like ELLE and Esquire.

Amsterdam Fashion Week
In 2011 he opened the Amsterdam Fashion Week with his own show “Intense Existence’ in castle ‘De Hooge Vuursche.’ This was a huge spectacle with a lot of media attention. The rest of the world was introduced to Sepehr in April 2011 when he participated in the show ‘My Super Sweet Sixteen Worldclass’. In this show he designed the party dresses for Medy and her friends. This show was broadcasted in 49 countries with more than 150 million viewers.

A year full of surprises
2012 had been a busy year for Sepehr. The year started off very well with the show during the Amsterdam Fashion week. Sepehr showed his collection called “Running Through Walls.’ “I was going through a rough time and wanted to get to the end of it as soon as possible. I assimilated this into my collection. The meaning of this collection is that even though everything goes wrong you have to go on and not even walls can stop you reaching your goals. You are a warrior!” That is what the collection radiates. His fairylike collection was received with enthusiasm.

More publicity
In the same year Sepehr designed and styled for several music videos for artists like Sting, Ferry Corsten, Betsie Larking and Sharon Doorson. He also styled Eva Simons for the cover of her new CD. “It is amazing to style so many artists in a year. The highlight was the CD cover of Eva Simons.” It has been a year with many publications in magazines like, Vogue Italy, Uptemo Magazine, NYC Magazine, Style Vision, Blü Magazine and Press The Fashion Magazine. “Amazing, my first cover on the French Luxurious.” Sepehr proudly presented his new collection on Dutch television programs like ‘Koffietijd’ and ‘De Halve Maan’. He also participated in the ART Fair at the Westergasfabriek where his artwork was exhibited alongside art from all over the world. There was a huge exposition in the Rabobank at the Dam in Amsterdam. “The show was a big success and was featured in newspapers like Sp!ts, the Noordhollands Dagblad and on various websites and blogs.”

In January 2013 he presented his Autumn/Winter collection at the Damrak, prior to the Amsterdam Fashion Week. This show was named ‘Embrace your Darkness’ – a thoughtless advice from the unknowing who absolutely don’t understand what they are dealing with. A fashion designer who understands his audience but also shows them his thoughts about it. Furthermore Sepehr was interviewed for City News, a Dutch television program, and will participate in the event ‘Hoorn Fashion City’ that takes place on March 23 and 24 in, of course, Hoorn. Sepehr is far from being bored with the glamorous world of fashion. “The legendary period starts now!”

The eyes of the world are on Sepehr Maghsoudi

Sepehr was nominated for the Mercedes-Benz Fashion Week New York, shortly after presenting his 11th collection “Talking with Silence” in July 2014 to the Dutch fashion press, fashionistas and contacts from film, TV and other art angles.

The comments of the jury were full of praise:

”Sepehr Maghsoudi is an impressive designer and this Brand fits perfectly with our theme of Artistically inspired fashion designers from around the world. We checked his work on his website as you recommended http://sepehrmaghsoudi.com/ and are very impressed by his creative, innovative craftsmanship. We also investigated his work on his latest fashion shows, reviews in the press and on social media and are pleased. We are therefore delighted to be able to allow this brand to Mercedes Benz New York”.

And what’s more: some weeks later there was breaking news from the International Designer Coordinator VANCOUVER FASHION WEEK

” I am writing to you because our team, after having carefully studied your fabulous collections and great talent, decided to select you as a designer candidate for our next fall/winter season, which will be organized from March 16th to the 22nd 2015.

We really want to compliment you for your talent and creativity, that you express through the beautiful art of fashion design. Especially, I really like the way you are able to combine simplicity, elegance and research of fabric.”

Whereas recently, the management of Style Fashion Week invited him to come to Los Angeles:

“Love your style and design aesthetic. It has originality which sets you apart.”

For recent updates see Sepehr’s cv: Curriculum Vitae Sepehr Maghsoudi

Sign-up to our newsletter!